TJ Sokol SG Plzeň - Petřín

Z historie PDF Tisk

Vznik našeho atletického oddílu na Petříně je datován do roku 1954 a spojen se jménem trenéra Rektoryse. Po něm úspěšně převzal na dlouhá léta vedení trenér Mgr. Josef Špulák (1938 – 1997).

Malý atypický stadionek byl původně majetkem Sokola Petřín, po znárodnění jej získaly Rozvodné závody Plzeň a oddíl dostal název Dynamo ZČE Plzeň. V té době měl oddíl 294 členů, z toho 114 registrovaných. Ti soutěžili v družstvech žactva, dorostu a mužů v krajském přeboru, družstvo žen pak v národní lize.

Od roku 1993 začal oddíl úzce spolupracovat se Sportovním gymnáziem Plzeň, což se odrazilo v nových názvech – ZČE Sportovní gymnázium Plzeň a od roku 1995 TJ Sokol Sportovní gymnázium Plzeň.

Z oddílu vyšla celá řada výborných atletů a atletek včetně reprezentantů naší republiky, například koulařka Dana Matoušková, sprinter František Ptáčník, překážkářka Zuzana Machotková, vícebojařka Helena Vinařová, překážkář Jiří Mužík či výškař a překážkář Josef Rous.         

Oddíl dnes

Novodobému rozmachu oddílu významně přispěla rekonstrukce dráhy, sektorů, víceúčelového hřiště a sociálního zázemí stadionu z roku 2004. V roce 2007 měl oddíl zhruba 170 registrovaných členů, z toho více než 120 aktivních atletů.

Výchova nových talentů začíná již od nejmenších dětí v družstvech přípravky a dále pokračuje přes družstva mladšího a staršího žactva do dorosteneckých a juniorských kategorií. Na přípravě a vedení družstev se podílí tým sedmi kvalifikovaných a nadšených trenérů. Nadále pokračuje výborná spolupráce se Sportovním gymnáziem. Pro výchovu žactva při klubu funguje Sportovní středisko pod vedením vedoucí trenérky Karolíny Kupecké. Spolupracující náborovou školou je momentálně 21. základní škola.

V roce 2006 družstvo žen postoupilo po úspěšném barážovém boji do extraligy a v roce následujícím v nejvyšší soutěži obsadilo skvělé páté místo. Družstva juniorů a juniorek postoupila z krajského přeboru do semifinále MČR.

Pobyt mezi atletickou extraligovou smetánkou trval pet let mezi roky 2007 - 2012. Když nejúspěšnějším rokem byl rok 2011, kdy naše družstvo obsadilo 4. místo. V roce 2012 jsme neuspěli v prolínací soutěži o extraligu a od té doby opět reprezentujeme náš oddíl v první lize, kde se pravidelně umísťujeme mezi 3. - 5. místem.

 

Vyhledávání

Navštivte fotogalerii

Banner

Náš sponzor

Banner
Banner